×

ClimaTherm SOLAR

" Instalatii fotovoltaice complete "

Instalatii fotovoltaice Climatherm SOLAR



Sistemele fotovoltaice furnizate si instalate de SC CLIMA THERM CENTER SRL se regasesc in sectiunea catalog de produse: click aici.



* Pentru ca facem lucrurile "ca la carte", in continuare va prezentam informatii ale instalatiilor fotovoltaice furnizate si instalate de SC CLIMA THERM CENTER SRL.

Aspecte generale 

Un sistem fotovoltaic reprezintă un ansamblu de echipamente cu rolul de a transforma radiația solară în energie electrică. Curentul electric produs de un sistem fotovoltaic este de tip continuu, iar pentru transformarea acestuia în curent alternativ se utilizează invertoare. Principala componentă a unui sistem fotovoltaic este panoul sau modulul fotovoltaic. 

 

Elementele componente ale unui sistem fotovoltaic 

Pentru realizarea unui sistem fotovoltaic trebuie făcute în prealabil o serie de studii în ceea ce privește eficiența integrării lor în funcție de zona geografică și împrejurimi. De asemenea, alegerea orientării și a unghiului de înclinare influențează în mod decisiv randamentul. 

 

Schema simplificată pentru o instalație electrică cu panouri fotovoltaice este prezentată în Figura 2.1.


Elementele componente ale unui sistem fotovoltaic:

 

- Panouri fotovoltaice – realizează conversia energiei solare în energie electrică; 

- Controler de încărcare – are rolul de menținere a tensiunii de încărcare la valoarea optimă pentru bateria de acumulatori; 

- Bateria de acumulatori – înmagazinarea energiei electrice continue sub formă chimică; 

- Invertor – realizează conversia curentului continuu (CC) produs de panoul fotovoltaic în curent alternativ (CA), necesar consumatorilor; 

- Generator de rezervă – utilizat dacă este necesară o sursă de rezervă; 

- Conductoare; 

- Aparate de conectare/deconectare, pentru CC și CA; 

- Aparatură de măsură și monitorizare.


Tipuri de sisteme fotovoltaice 

Se disting două tipuri principale de sisteme cu panouri fotovoltaice

  • Sistemele de producție autonomă pentru alimentarea amplasamentelor sauechipamentelor izolate și neracordate la rețeaua electrică;
  • Sistemele de producție racordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.


Sisteme fotovoltaice autonome 

Sistemele fotovoltaice autonome sunt caracterizate prin instalații complete de producere, transport, transformare și acumulare a energiei electrice. Acestea sunt de obicei de mici dimensiuni (maxim câteva sute de kW), fiind utilizate pentru consumul local al energiei produse. De asemenea, cerințele de calitate a energiei electrice, mai ales la transformarea în curent alternativ nu sunt la fel de stricte ca în cazul sistemelor conectate la rețea. 

 

Sisteme fotovoltaice legate la rețea 

Sistemele legate la rețea sunt asemănătoare celor autonome, cu precizarea că din structura lor pot lipsi elementele de acumulare. Acest detaliu reprezintă un avantaj important, ținând cont de ponderea costurilor sistemului de acumulare, de aproximativ 10...15% din costurile sistemului. În schimb, trebuie asigurată calitatea energiei electrice injectate în rețeaua furnizorului, ceea ce implică o serie de costuri suplimentare pentru invertoare. 

În ceea ce privește integrarea panourilor fotovoltaice în clădiri, se pot utiliza ambele soluții, dar cele mai răspândite sunt sistemele autonome.

Toate sistemele de energie solară funcționează pe aceleași principii de bază. Panourile solare transformă mai întâi energia solară sau lumina soarelui în curent continuu folosind ceea ce este cunoscut sub numele de efect fotovoltaic (PV). Puterea de curent continuu poate fi apoi stocată într-o baterie sau transformată de un invertor solar în curent alternativ, care poate fi utilizată pentru a alimenta  aparate electrocasnice. În funcție de tipul de sistem, energia solară în exces poate fi fie returnata în rețeaua electrică, fie stocată într-o varietate de sisteme de acumulatori.

Cele trei tipuri principale de sisteme de energie solară:

1. On-grid - cunoscut și sub denumirea de sistem solar de  rețea 

2. Off-grid - cunoscut și sub numele de sistem de alimentare autonom (SAPS)

3. Hibrid - sistem solar conectat la rețea cu stocare in acumulatori

Sistemele solare conectate la rețea sunt de departe cele mai comune și utilizate pe scară largă de case și companii. Aceste sisteme nu au nevoie de baterii și utilizează fie invertoare solare, fie micro-invertoare și sunt conectate direct la rețeaua electrică publică prin intermediul acestora. Orice exces de energie solară pe care îl generați este injectat in rețeaua electrică publica și astfel aceasta energie este valorificata.

Spre deosebire de sistemele hibride, sistemele solare din rețea nu sunt capabile să funcționeze sau să genereze electricitate în timpul întreruperii din motive de siguranță. Deoarece întreruperile apar de obicei atunci când rețeaua electrică este deteriorată; Dacă invertorul solar ar alimenta încă electricitate într-o rețea deteriorată, ar risca siguranța persoanelor care repară defecțiunea / rețelele din rețea. Majoritatea sistemelor solare hibride cu stocare a bateriei sunt capabile să se izoleze automat de rețea (cunoscută sub numele de insulare) și continuă să furnizeze puțină energie în timpul întreruperii.

Bateriile pot fi adăugate la sistemele din rețea într-o etapă ulterioară, dacă este necesar.  

Schema sistemului fotovoltaic ON GRID

Elementele componente ale sistemului fotovoltaic ON GRID

Într-un sistem conectat la rețea, acest lucru se întâmplă după ce electricitatea ajunge la tablou.

Excesul de energie solară trece prin contor, care calculează câtă putere exportați sau importați (cumpărați).

Contorul măsoară atât producția, cât și exportul, iar consumatorul este taxat (sau creditat) pentru electricitatea netă utilizată pe o lună sau un an.

Electricitatea care este trimisă la rețea publica de la sistemul dvs. solar poate fi apoi utilizată de alți consumatori din rețea (vecinii dvs.). Când sistemul dvs. solar nu funcționează sau utilizați mai multă energie electrică decât produce sistemul dvs., veți începe să importați sau să consumați electricitate din rețea.

Un sistem off-grid sau in afara retelei nu este conectat la reteaua electrica si, prin urmare, necesita baterii pentru stocare. Sistemele solare off-grid trebuie sa fie proiectate corespunzator, astfel încât sa genereze suficienta energie pe tot parcursul anului si sa aiba baterie cu capacitate suficienta pentru a satisface cerintele casei, chiar si iarna când în general exista mult mai putina lumina solara.

Costul ridicat al bateriilor si al invertoarelor din afara retelei înseamna ca sistemele off-grid sunt mult mai scumpe decât sistemele din retea si, prin urmare, sunt de obicei necesare numai în zone izolate, care sunt departe de reteaua electrica.

Cu toate acestea, costurile bateriilor se reduc rapid, astfel încât exista acum o piata în crestere pentru sistemele de baterii solare off-grid.




Exista diferite tipuri de sisteme off-grid. Se poate observa ca acest sistem este cuplat cu invertorul off-grid iar puterea este trimisa mai întâi la acumulatori si apoi trimisa la aparatele dvs.  

ACUMULATORII 

 Într-un sistem off-grid nu exista o re?ea electrica publica. Odata ce energia solara este utilizata de aparatele din proprietatea dvs., orice surplus de energie va fi trimis la baterii. Odata ce bateria este plina, aceasta va înceta sa mai primeasca energie din sistemul solar. Când sistemul dvs. solar nu functioneaza (noaptea sau zile înnorate), aparatele dvs. vor lua energie din baterii.

GENERATOR DE BACKUP 

Pentru perioadele anului în care bateriile sunt descarcate si vremea este foarte tulbure, în general veti avea nevoie de o sursa de alimentare de rezerva, cum ar fi un generator de rezerva sau un set de generatoare. Dimensiunea generatorului (masurata în kVA) ar trebui sa fie adecvata pentru a va alimenta casa si a încarca bateriile în acelasi timp.



Sistemele hibride moderne sunt acum disponibile în multe forme si configuratii diferite.

Datorita costului bateriilor care are o tendinta de scadere, sistemele care sunt deja conectate la reteaua electrica pot începe sa profite si de stocarea in baterii. Aceasta înseamna a putea stoca energia solara generata în timpul zilei si a o folosi noaptea. Când energia stocata este epuizata, reteaua este acolo ca o rezerva, permitând consumatorilor care au sisteme hibride sa poata încarca bateriile folosind energie electrica mai ieftina  noaptea (de obicei dupa miezul noptii pâna la 6 dimineata).

Exista, de asemenea, diferite modalitati de a proiecta sisteme hibrid.




In schema din figura este prezentata o configuratie completa care foloseste invertorul hibrid HUAWEI cu noii acumulatori HUAWEI LUNA.

Sunt detaliate si cablurile de putere, inclusiv cele de semnal precum si posibilitatea comunicarii WIRELESS.






Acumulatorii 

 Într-un sistem hibrid, odata ce energia solara este utilizata de aparatele din proprietatea dvs., orice surplus de energie va fi trimis la baterii. Odata ce bateria este complet încarcata, aceasta va înceta sa mai primeasca energie din sistemul solar. Energia din baterie poate fi apoi descarcata si utilizata pentru a va alimenta casa, de obicei în perioada de seara de vârf, când costul energiei electrice este de obicei cel mai ridicat.




Contorul si reteaua publica electrica

În functie de modul în care este configurat sistemul dvs. hibrid, odata ce bateriile sunt complet încarcate, excesul de energie solara care nu este necesar pentru consumul dvs poate fi exportat în retea prin intermediul contorului. Când sistemul dvs. solar nu este utilizat si daca ati consumat puterea utilizabila în bateriile dvs., aparatele dvs. vor începe sa consume energie din retea.

Elementele componente ale sistemului fotovoltaic ON-GRID (Climatherm SOLAR)

Climatherm SOLAR reprezinta un sistem fotovoltaic complet care contine cele mai performante echipamente.

-    Panouri fotovoltaice monocristaline AE SOLAR – 12 ani garantie

-    Panouri fotovoltaice monocristaline JA SOLAR – 12 ani garantie

-    Invertoare hibride HUAWEI – 10 ani garantie

-    Smart meter - contor HUAWEI

-    Sistem de sustinere K2 Germania - 12 ani garantie

-    Tablouri electrice cu elemente componente profesionale


Montajul este asigurat de echipe profesioniste cu experienta sistemelor deja functionale.




Sistem fotovoltaic cu panouri JA SOLAR:



Sistem fotovoltaic cu panouri AE SOLAR:

Compania AE Solar a fost fondata de Dr. Alexander Maier si fratii sai în Königsbrunn, Germania. AE Solar este unul dintre brandurile de top premiate din industria energiilor regenerabile, oferind produse si servicii noi de inalta calitate din anul 2003.

Condus atat de inovatiile tehnologice, cat si de o strategie eficienta de marca, AE Solar isi extinde continuu proiectele executate cu succes. Marca AE Solar a devenit sinonima cu module fotovoltaice de inalta performanta si de inalta calitate si s-a specializat in inovatia tehnologiei fotovoltaice, aplicatii si dezvoltarea de sisteme.

Compania este un furnizor de componente cheie di dezvoltator de proiecte. Reteaua globala de vanzari si marketing a AE Solar ofera cu succes utilizatorilor finali energie curata accesibila, promovand in acelasi timp valorile sale de baza de stabilitate, durabilitate si fiabilitate.

Datorita acestor piloni, echilibrul dintre pret si calitate este foarte bine definit in acord cu cerintele pietei. Produsele AE Solar reduc costul energiei electrice si, astfel, maximizeaza rentabilitatea investitiei.

Mai multe detalii pe site-ul AE SOLAR: https://ae-solar.com/

Fondata în 2005, JA Solar este un producator de produse fotovoltaice de înalta performanta. Cu 12 baze de productie si mai mult de 20 de sucursale în întreaga lume, afacerea companiei acopera semiconductori de siliciu, celule, module si centrale fotovoltaice. 

Produsele JA Solar sunt disponibile în 135 de tari si regiuni si sunt utilizate pe scara larga în centrale electrice montate la sol, sisteme fotovoltaice comerciale si industriale pe acoperis si sisteme fotovoltaice rezidentiale pe acoperis.

Având avantajele sale de inovatie tehnologica continua, performanta financiara solida si retele globale bine stabilite de vânzari si servicii, JA Solar a fost bine primita si foarte recunoscuta de clientii din tara si din strainatate.

Compania este listata pe Fortune China 500 si Global Top 500 New Energy Enterprises de câtiva ani consecutivi.

Mai multe detalii pe site-ul JA SOLAR: https://www.jasolar.com.cn/html/en/

Cu o cota de 1/4 din piata globala de invertoare fotovoltaice, Huawei este lider mondial. Calitatea produselor si inovatiile companiei nu necesita prezentare.

Mai multe detalii pe site-ul HUAWEI: https://solar.huawei.com/eu/Products/FusionSolarResidential



Gama de invertoare monofazate, seria SUN2000:


Fisa tehnica invertor monofazat gama SUN2000: SUN2000-2/3/3.68/4/4.6/5/6KTL-L1



Gama de invertoare trifazate, seria SUN2000-3:


Fisa tehnica invertor trifazat gama SUN2000-3-M0: SUN2000-3/4/5/6/8/10KTL-M0
Fisa tehnica invertor trifazat gama SUN2000-3-M1: SUN2000-3/4/5/6/8/10KTL-M1

Aplicatia FusionSolar dezvoltata de Huawei pentru gama proprie de invertoare permite vizualizarea si managementul sistemelor fotovoltaice instalate, de la distanta. Aplicatia este disponibila pentru iOS, Android, dar si ca interfata clasica WEB*, si poate fi accesata de oriunde si de pe orice sistem de operare (*HUAWEI recomanda minim Internet Explorer 11, Chrome 67, Safari 9.0 - utilizarea unor versiuni mai vechi poate conduce la afisarea eronata a interfetei de operare).


Interfata de utilizare web:


Fisa tehnica aplicatie FusionSolar: FusionSolar App (iOS, Android)